Skip to main content

Posts

Showing posts from 2016

Resepi Doh Mama

Tahu apa itu doh ?

Dough ; thick, malleable mixture of flour and liquid, used for baking into bread or pastry.

Sebab itulah doughnut = donat !

Resepi doh yang simple dan mudah. Doh ni penting kalau kau mahu belajar buat kuih muih.
Sebab orang kata doh ni macam basic la, kau takda basic, kau takbole la buat.

Dulu , aku malas malasan buat doh ni. sebab kononnya tepung lembik la , melekat tak pandai pandai hilang dari jari .. bila buat kuih , ada rupa tapi terlebih tepung la. Jadi , ini solution nya. Sepanjang cuti sem ni aku manfaatkan dengan benda ni lah. Hehe

RESEPI DOH YANG MUDAH

Bahan A
1. 1/2 gelas air
2. 1 sudu gula
3. 1 packet atau setengah packet mauripan/ yis

Bahan B
1. Tepung gandum 8 senduk / sudu besar
2. 2 sudu gula
3. 1 sudu garam
4. sedikit baking powder

Procedure
1. Campur Bahan A .
2. Bahan B gaul kering , kemudian tuang bahan A perlahan lahan atas bahan B tu kemudian uli .
3. Uli dengan tangan . So make sure tangan bersih .
4. By time , tepung akan jadi semakin liat dan…